Hoppa till sidans innehåll

Norrbottens Ishockeyförbund utmanar begreppet ”riktig hockey”

24 SEP 2020 15:00
Under 2020/2021 testar Svenska Ishockeyförb. med hjälp av sju pilotdistrikt nya spelformer för barn- och ungdomar. Ett av distrikten är Norrbotten. – Vi tror att det här greppet är bra både för barnen och våra föreningar, säger ordf. Michael Persson.
  • Uppdaterad: 28 MAJ 2020 09:53

Barn är inte små vuxna. Med det i bakhuvudet startades ett arbete på Svenska Ishockeyförbundet inom ramen för Hemmaplansmodellen.

- Ser vi exempelvis på fotbollen är det helt givet att spela på 5­, 7­, 9­ och 11­mannaplaner beroende på ålder. Det är viktigt att låta barn växa in i kostymen på det sättet och ha roligt på vägen. Både för att locka spelare, behålla dem och utveckla ishockeyspelare som älskar sporten. Om spelytan blir för stor, blir åkmönstret annorlunda och hockeyaktionerna betydligt färre. Genom att dra ner på yta och deltagare på isen så skjuter puckkontakter och andra hockeyrelaterade aktioner i höjden. Vilket såklart utvecklar, men också skapar en roligare sport, säger Anders Wahlström, barn-och ungdomsansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Svenska Ishockeyförbundet har arbetat fram nya anpassade spelformer som sju pilotdistrikt ska prova och utvärdera under kommande säsong. De anpassade spelformernakommer att gälla från Tre Kronors Hockeyskola upp till U12. Mer konkret innebär de nya spelformerna mindre spelplaner och färre spelare på isen.
– Det blir olika uppdelningar av isen som gör att barnen succesivt får spela på större ytor ju äldre de blir. På så sätt slussar vi in dem i spel på helplan på ett bättre sätt. Dessutom går vi ner till att spela tre mot tre då det kommer att involvera barnen i spelet. Vi är övertygade om att det här kommer att likna ”riktig hockey” mer än nuvarande spelformer, säger Anders.

Just det uttrycket menar Anders är det vanligaste mothugget han får under samtal med ledare runt om i landet.

– Många definierar spel på helplan som ”riktig hockey”. Men när vi sätter oss in i barnens perspektiv så blir det väldigt långt ifrån just ”riktig hockey” för dem om de tvingas spela på för stora planer. Allt från åkmönster till antal puckaktioner och närkamper blir lidande på en helplan där spelet blir väldigt utspritt.

Norrbotten är ett av distrikten som kommer att ingå i nästa säsongs pilottest. Tävlingskommitténs representant Johan Åström i distriktet tror att det kan finnas många uppsidor med det nya formatet som Norrbotten redan testat under ett antal säsonger.

– När jag tittat på förbundets utredning i ämnet känns det otroligt att vi inte tagit tag i det här tidigare. Jag tror verkligen att det här kommer att göra sporten ishockey roligare för både barnen och oss runt om. Det blir lättare för oss ledare att utbilda och guida barnen, samtidigt blir matcherna mycket mer händelserika för de som spelar. Jag tror verkligen att det här kommer hjälpa oss att fostra bättre spelare samtidigt som de har mer kul. Vi i föreningen är överens om att vi tror att det här är ett bra grepp för både barnen och vår förening.

Fakta spelformer:
TKH och U9 – 3 mot 3 på 1/6 av helplan
U10 och U11 – 3 mot 3 på 1/4 av helplan
U12 – 3 mot 3 på 1/3 av helplan
U13 och äldre – 5 mot 5 på helplan

Samtliga matcher spelas om möjligt med målvakt och fullstor målbur. Om målvakt saknas ersätts målet med en mindre målbur.

Spelformer - Ramverk

Information - Sarginköp

Spelformer - Frågor och svar

Skribent: Per-Arne Morin
Epost: This is a mailto link


svs_logo_right_250px


Samsyn Norrbotten

Hemmaplansmodellen

  

Postadress:
Norrbottens Ishockeyförbund
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens Hus
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0705434493
E-post: This is a mailto link

Se all info