Hoppa till sidans innehåll

Ishockeyn är årets idrott i Norrbotten!

20 JAN 2018 22:45
- Ishockeyn prisas för det förbättringsarbete som påbörjats inom förbundet och i föreningarna. Men arbetet har bara påbörjats, säger ordförande Michael Persson.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2018 09:16

Ishockeyn har utsetts till årets idrott i Norrbotten av Norrbottens Medias sportredaktion och Norrbottens Idrottsförbund.
En stor anledning till det är förbundets och föreningarnas aktiva arbete för att göra ishockeyn tillgängliga för fler. Framför allt projekt och satsningar som inneburit att ishockeyn har vuxit på tjej- och damsidan.
Där lyfts Damkommitténs arbete och Luleå Hockey fram som positiva exempel.

- Det är med glädje och stolthet jag tar emot beskedet att Ishockeyn utsett till årets idrott 2017. Det visar att Ishockeyn i Norrbotten jobbar med rätt saker och fokusområden. Det är inte minst ett kvitto på det fina arbete som sker i våra föreningar, säger Michael Persson, ordförande för Norrbottens ishockeyförbund.

Ett pågående arbete är också samsynsprojektet tillsammans med Norrbottens Idrottsförbund och fyra andra stora lagidrotter, fotboll, basket, handboll och innebandy. Syftet är att en ökad samverkan mellan förbunden ska ge barnen- och ungdomarna en större möjlighet att hålla på med flera idrotter samtidigt.

I motiveringen nämns också att förbundet har påbörjat ett arbete för att motverka utslagning i tidig ålder. Beslutet att slopa tabeller och individuell statistik för barn under 12 år och att Norrbottens Ishockeyförbund även ser över spelformerna på barn- och ungdomssidan är åtgärder som visar på det.

- Motiveringar ger också vid handen att det arbete som sker inom norrbottnisk ishockey till stor del följer RF:s intentioner samt Svensk Ishockeys Värdegrund och strategiska fokusområden 2017 – 2022. Samtidigt ska vi vara ödmjukt medvetna om att det fortfarande finns mer att ta tag i för att bli än bättre. Utnämningen ger dock råg i ryggen för att lägga ner än mer energi i detta förbättringsarbete, säger Michael Persson.

Enligt Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef för Norrbottens Idrottsförbund, finns det många anledningar som gjorde att valet föll på Ishockeyn. Inte minst deras många utbildningsinsatser för att skapa ett mer välkomnande klimat som gynnar utveckling. Det är också viktigt att stora lagidrotter vågar utmana gamla traditioner. Särskilt idrotter som har traditionellt starka könsstrukturer. 

- Ishockeyn i Norrbotten har under året visat en stor medvetenhet och vilja att göra sporten tillgänglig för fler. Det finns många duktiga verksamheter i länet på alla nivåer, från bredd till elit, vilket är väldigt bra. Nu ser vi fram mot de positiva effekter som det kommer ge – både inom ishockeyn och andra idrotter, Katarina Halvardsson.

Motivering:

Norrbottens Medias sportredaktion och Norrbottens Idrottsförbund har utsett Ishockeyn till årets idrott 2017.
Ishockeyn får utmärkelsen för sitt sätt att utmana könsstrukturer vilket har skapat fler verksamheter för både killar och tjejer. Både inom bredd och elit. Norrbottens ishockeyförbund har också visat prov på nytänkande genom att förändra tävlingsstrukturerna. Bland annat genom att avskaffa tabeller och individuell statistik upp till och med tolv års ålder och öppnat upp möjligheten att spela matcher på mindre yta i yngre åldrar.
Ett förändringsarbete kräver mod och det har ishockeyn visat genom sina beslut. Deras aktiva arbete för att göra idrotten mer tillgänglig för fler går helt i linje med svensk idrotts strategiarbete. Därför är ishockeyn årets idrott.

Länk till Svensk Ishockeys strategidokument 2017-2022:

http://www.swehockey.se/omforbundet/2017-2022vargemensammastrategiforframtiden/Skribent: Per-Arne Morin
Epost: This is a mailto link

svs_logo_right_250px


Postadress:
Norrbottens Ishockeyförbund
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens Hus
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 070-543 44 93
E-post: This is a mailto link

Se all info